Welke lijm gebruiken?

Informatie en reacties over de nieuwe MM van Hacker
Post Reply
w.siedenburg
Posts: 85
Joined: 03 Jun 2017, 22:20
Contact:

Welke lijm gebruiken?

Post by w.siedenburg »

De nieuwe Micro Magic maakt gebruik van verschillende materialen zoals ABS voor dek en romp en 3D geprinte Polyamide (PA6/Nylon) onderdelen voor b.v. de kielkast en de boegversteviging. Voor het verlijmen van onderdelen is het toepassen van de juiste lijm voor de juiste toepassing van belang.

Met name voor de verbindingen die sterker belast worden, zoals kielkast/romp/dek, boegversteviging en de messing buis (hennegat) voor roer/romp is een sterke ietwat flexibel blijvende/opvullende lijm te gebruiken. Hiervoor is het in Nederland het goed verkrijgbare Bison Kombi Power een prima lijm. Let op dat alle te verlijmen delen eerst worden ontvet met alcohol en dan worden geschuurd met papier no: 180 en vlak voor het lijmen nogmaals goed met alcohol ontvetten.

Noot: het in de MM wereld veel gebruikte Stabilit Express is niet erg geschikt is om PA/Nylon met ABS te verlijmen. Eventueel kan het hennegat hiermee wel worden verlijmd, maar waarom nog een extra lijmsoort als ook hier Bison Kombi Power prima geschikt is.

Voor de andere verbindingen kan UHU Plast Special worden gebruikt. Niet teveel gebruiken want het bevat kleine hoeveelheden ABS-oplossende bestanddelen. De alom bekende secondenlijm, in dunne of dikke (gel) vorm, kan worden gebruikt voor kleinere onderdelen. De secondenlijm wordt hard en bros, maar eventueel kan het onderdeel met enig beleid wel worden verwijderd, b.v. een roerservoplaat die je wilt vervangen voor een andere die beter past bij je nieuwe roerservo.

Voor het verlijmen van de loden kiel aan het kielblad hebben we nog geen ervaringsgegevens, maar lijkt de Bison lijm een goede kandidaat.

Er zijn in de diverse landen vast goede alternatieven voor de Bison Kombi Power. Ook zijn er lijmsoorten die in de automobiel/konstructiebranche ingezet worden en vaak alleen in grote hoeveelheden te verkrijgen zijn en/of zeer duur zijn. Daarnaast volgen we primair ook de ontwikkelingen bij de fabrikant Hacker.
Wijbrand Siedenburg, Ned-41
Geert264
Posts: 61
Joined: 11 Jun 2017, 23:19
Contact:

Re: Welke lijm gebruiken?

Post by Geert264 »

Ik heb voor de mmi verschillende lijmsoorten getest, met name op PA12 en abs zoals bij de kielkast-romp verbinding. Zie rapport (staat ook op de mmi site):

https://docs.google.com/document/d/16o- ... sp=sharing

Hoofdconlusie: er zijn verschillende lijmen geschikt. Als een goede lijm gekozen wordt verwacht ik hier geen grote problemen.
Als er vragen over zijn, beantwoord ik die natuurlijk graag.

Groeten, Geert
Post Reply